Koninklijke Heemkring Hoghescote
Koninklijke Heemkring Hoghescote
Zaterdag 2 september 2023
De Vlaamse Ardennen met hun glooiende heuvels, magische bossen, gezellige dorpjes... kortom laat je verbazen door Vlaanderens mooiste landschap!
Tijdens de rit naar Zulte brengt onze gids je op ludieke wijze op de hoogte over dit mooie deel van België. In Zulte houden we stop bij leerlooierij ALTAN. We worden er, naar goede gewoonte, getrakteerd op koffie en taart.
In België is er nog maar één leerlooierij actief die rondleidingen geeft. In Kapellen waren er vroeger meerdere leerlooierijen langsheen de (nu overdekte) beek in het dorpscentrum. De lederfabriek ALTAN was gedoemd om te verdwijnen maar gaat nu een nieuw leven tegemoet als enige Vlaamse leerlooierij die draait op ambachtelijke wijze, met stokoude werktuigen. In grote roterende trommels doorlopen de huiden de verschillende processen van looiing. Naast persmachines voor het
droogpersen, slijt- en schaafmachines omhuiden op gelijkmatige
dikte af te schuren, soepelmachines om het leder soepel te maken, is er ook een spuitmachine voor het verven aanwezig. Johan Lefevre is onze gastheer en leidt ons gedurende twee uur rond van dierenhuid tot lederproduct. Zijn specialiteiten zijn handtassen en portefeuilles van struisvogel.
Na ons middagmaal (drie gangen) rijden we via de Vlaamse Ardennen naar Ronse. Hier staat een bezoek aan het museum ‘MUST’ (museum voor textiel) op de agenda. ‘De schietspoelbourgeoisie’, zo noemden de Ronsenaars de textielbaronnen, die Ronse in het begin van de 20ste eeuw op de kaart hebben gezet. In het interbellum kon je meer dan 500 fabrieken en weverijen tellen in dit stadje. Hun nalatenschap zien we in MUST.
De oude textielfabriek ‘Cambier-Robette’ is gelegen in de prachtige historische site Hoge Mote. Een ‘motte’ is een eenvoudige verdedigings-plaats, gebouwd op een heuvel en meestal omgeven door water. Ronse had er zo negen. De Hoge Mote is de enige die nog overblijft. Deze zou dateren uit de 15de eeuw. Het gebouw heeft in de loop der tijd allerlei renovaties ondergaan. Ze deed o.m. dienst als kanunnikenwoning, vredegerecht en later als woning van een textielbaron. Hij liet er zijn textielbedrijf Cambier-Robette aanbouwen.
In dit unieke en levende museum zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Het paradepaardje van het Must is de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische (r)evolutie in de textielsector tussen 1900 en 2000 aan de hand van een 40- tal weefgetouwen. Een leerrijke ervaring voor jong en oud!
‘Het zijn er 40 en ze werken nog allemaal’, vertelt Isabelle onze gids. Om haar woorden kracht bij te zetten plugt ze er een drietal in. Meer hebben we niet nodig om te beseffen dat doofheid hier vroeger dé beroepsziekte was. Blijkbaar zijn de oude machines niet geruisloos, misschien is het
verstandig om jezelf te voorzien van oordopjes.
De riante huizen in Amsterdamse art-decostijl, die we op het nabijgelegen Mouroitplein zien, zijn een erfenis van deze welgestelde textielheren. Ze werden ontworpen door jonge Belgische architecten die hun inspiratie vonden in de Nederlandse hoofdstad. In deze vorm van art deco ligt het accent op een creatief lijnenspel met bakstenen.
Hier loopt onze dag bijna ten einde, op onze terugweg houden we nog een vrije avondstop.
Inbegrepen: de reis per luxe autocar, gids gedurende de ganse reis koffie met taart, bezoek met gids leerlooierij, 3 gangen middagmaal, bezoek met gids textielmuseum
Praktische info:
Wanneer: Zaterdag 2 september 2023
Opstapplaats: Marktplein Kapellen – 7.30 u. stipt, terug: ± 20.00 u.
Deelnameprijs: leden € 74 / niet leden € 77
Inschrijven via: info@heemkring-hoghescote.be , hierbij de naam van alle deelnemers opgeven en eventueel opmerkingen voor het middagmaal (vegetariër, veganist, enz.).
Betalen via: BE18 4137 2050 7165 – op naam van Koninklijke Heemkring Hoghescote vzw met vermelding: Daguitstap Vlaamse Ardennen en Ronse + aantal deelnemers.
Reservatie is pas geldig na inschrijving én betaling!
Daguitstap Vlaamse Ardennen - Ronse
woensdag 31 mei 2023